1664

Brouwerij
Kronenbourg
Type
Lager
Alcoholpercentage
5.5%

1664 is een Frans biermerk dat wordt gebrouwen door Brasseries Kronenbourg, dat onderdeel is van het Deense concern Carlsberg. Het bier is vernoemd naar het jaar dat deze brouwerij werd opgericht.

Daarmee heeft het bier de Eerste Wereldoorlog dus overleefd want het is namelijk nog steeds verkrijgbaar. 1664 is wereldwijd zelfs het meest verkochte bier afkomstig uit Frankrijk. Kronenbourg is daarnaast het op vier na oudste biermerk ter wereld dat nog bestaat.

De film 1917 speelt zich af in Noord-Frankrijk. Net na Operatie Alberich dat de start was van de strategische terugtocht van de Duitse troepen tot de Hindenburglinie, een goed versterkte verdedigingslinie ten Oosten van de rivier Somme, tussen Arras en Laon.

Deze terugtocht was voor de Duitsers van levensbelang geworden: door de lengte van de frontlinie te verkorten, nam het aantal soldaten af, die nodig waren om de verdedigingslinies te bemannen. Begin 1917, telden de Duitsers 154 divisies tegenover 190 geallieerde divisies. Toen de Duitsers zich terugtrokken pasten zij de tactiek van de verschroeide aarde toe; zij vernielden bruggen, spoorlijnen en stations, vergiftigden de waterbronnen en de watertorens en ondermijnden wegen en woningen. Zij deporteerden ook alle gezonde mannen naar hun nieuwe verdedigingslinies in Noord-Frankrijk en lieten vrouwen en kinderen achter met juist genoeg voedsel om niet van honger om te komen.

Oorlog is hel en dit Franse pils ook. Toch past het bier 1664 wat ons betreft het beste bij een film als 1917 want niets, laat staan het drinken van een slecht bier, kan zich meten het leed wat oorlog met zich meebrengt. Dat zullen wij dan gelukkig ook nooit meer ervaren. Hopelijk. Het bier 1664 is na het ontstaan ervan, meer dan 350 jaar geleden, nog wel te ervaren. Helaas.