Brugse Zot

Brouwerij
De Halve Maan
Type
Belgisch Blond
Alcoholpercentage
6%

De Brugse Zot is een Belgisch blond bier van hoge gisting en uitermate geschikt om na, of als het kan tijdens, Joker van te genieten.

Het verhaal van de Brugse Zot gaat terug op de middeleeuwse legende rond keizer Maximiliaan van Oostenrijk. De Bruggelingen kunnen zich echter moeilijk vinden in het strikte bewind van hun nieuwe heerser. De belastingen zijn hoog en er heerst een klimaat van onvrede en opstand.

Wanneer Maximiliaan in het voorjaar van 1488 naar Brugge komt om een opstand te onderdrukken, nemen de Bruggelingen hun vorst gevangen. Eenmaal vrijgelaten, neemt Maximiliaan wraak door feesten en jaarmarkten te verbieden. Om hem te bedaren, houden de Bruggelingen in zijn eer een groot feest, waarin ze een bonte stoet uitbundige feestvierders en zotten laten voorbijtrekken. Nadien vragen ze hem toestemming om opnieuw jaarmarkten te houden én een nieuw zothuis te bouwen. Het antwoord van Maximiliaan? ‘Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis!’

De smaakbeleving van de Brugse Zot neigt naar een zekere bitterheid. In het complexe karakter vallen ook citrusachtige toetsen te ontdekken. Ofwel de ontwikkeling van Gotham City en Arthur Fleck tot de Joker samengevat in een goed glas schuimend bier.