Budweiser

Brouwerij
Anheuser-Busch
Type
Amerikaans Lager
Alcoholpercentage
5%

Budweiser is een van de grootse biermerken ter wereld, maar is vooral erg sterk in Noord-Amerika, de thuismarkt van ‘The King of Beers’, zoals het bier wordt geprofileerd.

Net als in de film The King is Budweiser niet geheel zonder strijd. In veel Europese landen wordt namelijk het gebruik van de naam Budweiser aangevochten door het Tsjechische Budweiser Budvar. Dat bedrijf baseert zich daarbij op eeuwenoude rechten van brouwers in de stad České Budějovice, in het Duits ‘Budweis’. Budweiser, de Amerikaan, heet daarom in Nederland ook Bud.

In Nederland probeert Budweiser sinds kort voet aan de grond te krijgen waar Heineken (inclusief dochters Amstel en Brand) nog altijd de absolute marktleider is. In de rest van Europa is ‘Bud’ slechts mondjesmaat aanwezig. Het bier heeft een vlakkere en meer waterige smaak dan de meeste Europese pilseners.

Dan is er nog een probleem: bij ons is er helemaal geen gebrek aan ‘gewoon bier’. Sterker nog, het wemelt van de biermerken van eigen bodem. ‘The King of Beers’ zal het daarom ook terecht moeilijk krijgen om harten te veroveren in ons Koninkrijk.