Goldstar

Brouwerij
Tempo Beer Industries
Type
Vienna Lager
Alcoholpercentage
4.9%

Goldstar is een Israëlisch biermerk. Het bier wordt gebrouwen in Tempo Beer Industries te Netanja. Een stad in Israël gelegen aan de Middellandse Zee in het westen van het land. Het bier is zelfs gecertificeerd als koosjer.

Wij kiezen dus niet voor een Duits bier, hetgeen je misschien zou verwachten bij een film die zich afspeelt in Nazi-Duitsland, maar voor een bier dat pas sinds 1950 gebrouwen wordt. Twee jaar nadat de staat Israël officieel gesticht werd.

Wel kiezen wij voor een bierstijl met de toepasselijke naam van een Vienna Lager. Vernoemd naar de hoofdstad van het land waar Adolf Hitler geboren is en naar de stad waar hij zijn jongere jaren heeft doorgebracht.

Dit ondergistende bier heeft een zachte moutige zoetheid. Licht geroosterde tonen en een lage tot medium bitterheid bepalen het karakter van de Vienna. De kleur van een Vienna loopt uiteen van goud, amber tot roodbruin. Het bier is helder en heeft een volle romige schuimkraag, die lang overeind blijft.

Het werd voor het eerst gebrouwen bij de Schwechat-brouwerij. De Oostenrijker Anton Dreher en de Duitser Gabriel Sedlmayr experimenteerden met ondergist en donkere Vienna-mout. Dat leverde uiteindelijke deze zeer zachte en vriendelijke bierstijl op.

Zacht en vriendelijk is de film Jojo Rabbit ook en dus past dit Goldstar bier er wat ons betreft prima bij.

L’ Chaim!