Guinness

Brouwerij
Guinness
Type
Irish Dry Stout
Alcoholpercentage
4.2%

Guinness, officieel St. James' Gate brewery, is een bierbrouwerij in Dublin, Ierland. De brouwerij werd gesticht in 1759 door Arthur Guinness en produceerde oorspronkelijk een porter. Uit deze porter kwam later een stout-porter voort, de huidige stout.

Arthur Guinness was een revolutionair waar het ging om personeelsbeleid: hij gaf zijn mensen 10-20% boven de standaard, gaf een weduwepensioen en betaalde vrije dagen (dat niet bestond in die tijd). Daarnaast ook gratis gezondheidszorg, onderwijs enzovoorts. In 1930 was 1 op de 10 mannen in Dublin direct of indirect afhankelijk van de brouwerij. Een groot voorbeeld dus voor vakbondsleider Jimmy Hoffa (Al Pacino) die ondanks al zijn gebreken ook veel voor de arbeiders (van vooral Ierse afkomst) betekende.

Guinness wordt tegenwoordig in verschillende varianten in 51 landen gebrouwen en het wordt in 150 landen verkocht. Het is daarmee misschien wel het bekendste bier uit Ierland. Netflix, waar The Irishman op te zien is, is inmiddels in 190 landen beschikbaar en daarmee, ondanks opkomende concurrenten, nog steeds de grootste streamingdienst ter wereld.

Het Ierse zwarte bier is echt een klassieker, een Stout die de hele wereld heeft veroverd. Zwart van kleur en met een bijna slagroomachtige schuimkraag is dit genieten met de hoofdletter G. Mooie geroosterde smaken van koffie en chocolade, zo sterk en toch zo subtiel en in balans.

Maar net zoals met The Irishman is Guinness een bier waar je wel of niet van zal gaan houden. En wie van Stouts houdt, kan niet zonder een Guinness.