1917

Regie
Sam Mendes
Cast
Dean-Charles Chapman, George MacKay
Speelduur
1u59min

Het is 6 april 1917 ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en twee soldaten krijgen de opdracht om in een paar uur tijd dwars door vijandelijk gebied te reizen om een boodschap door te geven dat zal moeten resulteren in het redden van meer dan 1600 levens waaronder het leven van de broer van één van de soldaten.

De film is in wezen qua verhaal heel simpel: twee soldaten moeten onder erbarmelijke omstandigheden in een race tegen de klok voorkomen dat er vele levens zullen omkomen door een verrassingsaanval van de Duitsers. Hoe de film is gemaakt is echter verre van simpel te noemen. Technisch gezien is 1917 een cinematografisch hoogstandje. De hele film is ogenschijnlijk in één ononderbroken take opgenomen.

Wat deze filmtechniek met je als kijker doet is dat je volledig in het levensgevaarlijke avontuur van de twee onbekende jongens wordt meegezogen. Zij zijn onbekend voor ons, (zelfs van de acteurs die hen spelen zal waarschijnlijk niemand gehoord hebben), maar door deze “one take” techniek is de film er ééntje geworden waardoor je continu op het puntje van je stoel zit en volledig betrokken raakt met de soldaten.

Het is dan ook niet verrassend dat de film maar liefst tien Oscarnominaties heeft gekregen. Samen met Joker, Once Upon A Time In Hollywood en The Irishman maakt 1917 dit jaar kans op de meeste gouden beeldjes.

Regisseur Sam Mendes (Skyfall, American Beauty) heeft met zijn film 1917 een prachtig eerbetoon aan de oorlogservaringen van zijn grootvader geleverd. Ondersteund door korte maar krachtige bijrollen van Colin Firth, Mark Strong en Benedict Cumberbatch is 1917 de eerste film van 2020 die je gezien moet hebben. En het liefst op een zo groot mogelijk scherm met een bier in de hand. Welk bier dan ook.

1664

Brouwerij
Kronenbourg
Type
Lager
Alcoholpercentage
5.5%

1664 is een Frans biermerk dat wordt gebrouwen door Brasseries Kronenbourg, dat onderdeel is van het Deense concern Carlsberg. Het bier is vernoemd naar het jaar dat deze brouwerij werd opgericht.

Daarmee heeft het bier de Eerste Wereldoorlog dus overleefd want het is namelijk nog steeds verkrijgbaar. 1664 is wereldwijd zelfs het meest verkochte bier afkomstig uit Frankrijk. Kronenbourg is daarnaast het op vier na oudste biermerk ter wereld dat nog bestaat.

De film 1917 speelt zich af in Noord-Frankrijk. Net na Operatie Alberich dat de start was van de strategische terugtocht van de Duitse troepen tot de Hindenburglinie, een goed versterkte verdedigingslinie ten Oosten van de rivier Somme, tussen Arras en Laon.

Deze terugtocht was voor de Duitsers van levensbelang geworden: door de lengte van de frontlinie te verkorten, nam het aantal soldaten af, die nodig waren om de verdedigingslinies te bemannen. Begin 1917, telden de Duitsers 154 divisies tegenover 190 geallieerde divisies. Toen de Duitsers zich terugtrokken pasten zij de tactiek van de verschroeide aarde toe; zij vernielden bruggen, spoorlijnen en stations, vergiftigden de waterbronnen en de watertorens en ondermijnden wegen en woningen. Zij deporteerden ook alle gezonde mannen naar hun nieuwe verdedigingslinies in Noord-Frankrijk en lieten vrouwen en kinderen achter met juist genoeg voedsel om niet van honger om te komen.

Oorlog is hel en dit Franse pils ook. Toch past het bier 1664 wat ons betreft het beste bij een film als 1917 want niets, laat staan het drinken van een slecht bier, kan zich meten het leed wat oorlog met zich meebrengt. Dat zullen wij dan gelukkig ook nooit meer ervaren. Hopelijk. Het bier 1664 is na het ontstaan ervan, meer dan 350 jaar geleden, nog wel te ervaren. Helaas.

Reactie toevoegen