Bram Stoker's Dracula

Regie
Francis Ford Coppola
Cast
Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins
Speelduur
2u8min

Nu de bioscopen gesloten zijn vanwege het corona-virus zijn we nog meer aangewezen op de onlinestreamingdiensten om onze films uit te kiezen. Op zowel Netflix als op Amazon Prime Video is Bram Stoker’s Dracula te bekijken.

Laten we niet vergeten dat we nu thuis opgesloten zitten doordat iemand in China besloot om een vleermuis te eten. En daarmee de hele wereld veranderde. Wie er ook kon veranderen was Dracula. Onder andere in een vleermuis.

De film begint met een proloog die zich afspeelt in het jaar 1462. De Roemeense heerser Vlad Dracul (Gary Oldman) verslaat met zijn soldaten het Turkse leger in een grote veldslag. Bij zijn thuiskomst blijkt zijn vrouw Elisabeta (Winona Ryder) zelfmoord te hebben gepleegd daar ze had gehoord dat Vlad was gesneuveld op het slagveld. Wetende dat de ziel van zijn vrouw voor altijd verdoemd zal zijn daar ze zelfmoord gepleegd heeft, keert Vlad zich tegen God en zweert op een dag uit de dood te zullen herrijzen om Elisabeta te wreken. Vlad wordt een vampier onder de naam Dracula, afgeleid van zijn familienaam, Dracul (duivel), en zoon van (zoon van de duivel).

Eeuwen later reist de Engelse makelaar Jonathan Harker (Keanu Reeves) af naar Transsylvanië om bij graaf Dracula de verkoop van een landhuis af te ronden. De graaf heeft dit landhuis recentelijk gekocht daar hij van plan is naar Engeland te verhuizen. Tijdens het tekenen van de papieren ziet de graaf een foto van Harkers verloofde Wilhelmina "Mina" Murray. Zij lijkt sprekend op Elisabeta. Dracula is ervan overtuigd dat ze de reïncarnatie is van zijn overleden vrouw. Dracula vertrekt meteen na de verkoop naar Engeland om haar op te zoeken. Dat doet hij toepasselijker wijs op dezelfde manier als hoe een IPA-bier vroeger verscheept werd.

Wie het verhaal van Dracula verder niet kent wordt aangeraden om deze film te kijken. Regisseur Francis Ford Coppola (The Godfather, Apocalypse Now) heeft met deze versie geprobeerd om zo natuurgetrouw mogelijk aan het originele boek te blijven. Kijk deze film want wat moet je anders binnen doen. Bier drinken kan altijd nog. Buiten in de tuin of op het balkon. Wel in de zon, in tegenstelling tot Dracula.

Bloodline Blood Orange Ale

Brouwerij
Flying Dog Brewery
Type
IPA
Alcoholpercentage
7%

Waar wij bier drinken om te leven heeft Dracula het drinken van bloed nodig om te overleven. Onze keus: de Bloodline Blood Orange Ale van Flying Dog Brewery.

Flying Dog Brewery wordt in 1990 in de bekende wintersportplaats Aspen, Colorado, opgericht door bergbeklimmer George Stranahan. In het begin is het nog een brewpub (half café, half brouwerij), maar al snel staat er een volwaardige brouwerij te ronken.

Een vliegende hond, of vleerhond, wordt ook wel een grote vleermuis genoemd. Zij zijn een familie uit de orde van de vleermuizen. De familie telt bijna 200 soorten in ongeveer 45 geslachten. Daarnaast zijn de meeste vleerhonden fructivoor hetgeen betekent dat het dier voornamelijk vruchten eet. Een sinaasappel gaat er dan ook net zo goed in als een ijskoud biertje op een bloedhete dag.

De Bloodline Blood Orange Ale is een Amerikaanse IPA. IPA staat voor Indian Pale Ale.

Van oorsprong IPA bier uit Engeland en dankt deze biersoort z’n naam aan de hoogtijdagen van het Engels kolonialisme. Volgens de geschiedenis verlangden de Engelse aristocraten, die in India de orde bewaakten, naar het bier van thuis. Maar deze bieren waren niet te verschepen, vanwege de zeereizen van 4 maanden en de beperkte houdbaarheid. Ondanks meerdere pogingen lukte het de Engelsen maar niet om de bieren met de juiste kwaliteit te transporteren.

De Britse brouwer George Hodgson van de Bow Brewery kwam met het geweldige idee om het bier met een hogere alcoholpercentage te brouwen en extra hop toe te voegen, waardoor de bieren langer houdbaar waren. Alcohol en hop zijn namelijk natuurlijke conserveermiddelen. En zo geschiede. De Pale Ale bleef langer houdbaar en kon de Engelse aristocraten aan hun behoeften voorzien. In India werd ineens volop Engels bier gedronken. Logischerwijs kreeg dit type bier dan ook de naam ‘India Pale Ale‘.

Laat deze IPA via de hedendaagse transportdiensten bij u thuis bezorgen en geniet van dit heerlijke bier.

Reactie toevoegen