Contagion

Regie
Steven Soderbergh
Cast
Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Kate Winslet, Jude Law
Speelduur
1u46min

Er zijn veel films over virussen en andere epidemieën. Bijvoorbeeld Outbreak, 12 Monkeys, Cabin Fever en Panic in The Streets (de favoriet van Martin Koolhoven). Ook World War Z of 28 Days Later vallen binnen het genre. Daarnaast is er ook nog de Netflix serie Pandemic die over een virus uitbraak gaat. En nog veel meer. Minder bekend is misschien onze keuzefilm Contagion, maar is wel relevanter dan ooit:

Kort na haar terugkeer van een zakenreis naar Hong Kong sterft Beth Emhoff (Gwyneth Paltrow) aan een griep of aan een andere vorm van infectie. Haar jonge zoon sterft later op dezelfde dag, maar haar echtgenoot Mitch (Matt Damon) lijkt echter immuun. Zo begint de verspreiding van een dodelijke infectie.

Voor artsen en beheerders van de Amerikaanse Centers for Disease Control gaan er enkele dagen voorbij voordat iemand zich de omvang of ernst van deze nieuwe infectie realiseert. Ze moeten eerst het type virus in kwestie identificeren om vervolgens een manier vinden om het te bestrijden, een proces dat waarschijnlijk enkele maanden zal duren.

Terwijl de besmetting zich verspreidt naar miljoenen mensen wereldwijd, begint de maatschappelijke orde af te nemen naarmate mensen in paniek raken. Klinkt het al bekend in de oren?

Corona

Brouwerij
Grupo Modelo
Type
Lager
Alcoholpercentage
4.5%

Je kon er op wachten natuurlijk. Een film gaat over een snel verspreidend virus en heeft toevallig dezelfde naam als dat van een wereldberoemd bier:

Corona, officieel Corona Extra, is een Mexicaans biermerk van brouwerij Grupo Modelo. Het heeft een alcoholpercentage van 4.5% en het heeft een zeer lichte kleur. Het bier wordt geleverd in een fles van blank doorzichtig glas waardoor het beperkt houdbaar is.

Bij de productie van Corona wordt relatief weinig gerst gebruikt. Een groot deel van de storting bestaat uit alternatieven als maïs en rijst die bij vergisting wel alcohol vormen maar minder smaak leveren. Ook hop wordt maar beperkt gebruikt. Net als bij het virus van dezelfde naam lijkt het Corona bier meer gericht op jongeren en ouderen in onze samenleving. Helaas maar waar.

De neutrale smaak van de drank wordt vaak gecompenseerd door het te serveren met een stukje citroen of limoen in de flessenhals. Het stukje citroen of limoen was oorspronkelijk bedoeld om vliegen en andere beestjes te weren.

Daarnaast ontsmet en desinfecteert alcohol, dus is bier het ideale recept voor wat je nodig hebt ten tijde van een epidemie. Corona en Corona. Dat is logisch.

Reactie toevoegen