Do The Right Thing

Regie
Spike Lee
Cast
Danny Aiello, Ossie Davis, Ruby Dee, John Turturro
Speelduur
2u

Op de heetste dag van het jaar in een straat in een wijk van Brooklyn in New York komen onderlinge raciale spanningen op een kookpunt te staan wat uiteindelijk in geweld zal ontploffen.

Regisseur/acteur Spike Lee speelt Mookie, die pizza’s bezorgt voor Sal’s Famous Pizzeria. Eigenaar Sal (Oscarnominatie voor Danny Aiello) heeft twee zonen, de racistische Pino (John Turturro) en zijn met Mookie bevriende broertje Vito (Richard Edson). Om hen heen figureren een aantal andere omwonenden, onder wie opgewonden standje Buggin Out en Radio Raheem. De imposante Raheem heeft een gettoblaster die de hele tijd ‘Fight The Power’ van rapgroep Public Enemy keihard afspeelt.

Buggin Out (gespeeld door Giancarlo Esposito; bekend als Gus Fring uit Breaking Bad) zet alles op scherp als hij aan Sal vraagt waarom er geen zwarte helden hangen op de Wall of Fame in zijn pizzeria. Die muur is gewijd aan Italiaanse-Amerikanen als Robert De Niro, Al Pacino en Frank Sinatra. Sal wordt boos en zegt dat hij zelf wel bepaalt wie er op zijn Wall of Fame hangt, waarop Buggin Out antwoordt dat zijn clientèle vrijwel uitsluitend uit zwarten bestaat en hij daar best rekening mee kan houden. Met alle gevolgen van dien.

Wie de film uit 1989 op het witte doek wil zien, kan nu naar een van de filmtheaters waar de restauratie draait die vorig jaar ter gelegenheid van het dertigjarige bestaan van Do The Right Thing werd gemaakt. Althans als de bioscopen niet gesloten waren in verband met het corona-virus. Hopelijk draait de film na de heropening dan nog steeds.

Laat de les voor ons nu dan zijn: zorg niet voor onnodige spanningen en houd (anderhalve meter) afstand van elkaar. Do The Right Thing en houd het hoofd koel.

Buggin' Out

Brouwerij
BrewCult
Type
Black IPA
Alcoholpercentage
5.8%

Buggin Out is het karakter in de film die de spreekwoordelijke druppel is die de emmer doet overlopen. Een trotse zwarte jongen die zijn volk ondergewaardeerd vindt in een wijk die voornamelijk uit zwarte inwoners bestaat.

Spike Lee staat vaker bekend om de vele films die hij al eerder maakte over de ongelijkheid tussen zwart en wit in Amerika. Zie naast Do The Right Thing bijvoorbeeld ook zijn films Malcolm X, Bamboozled, BlacKkKlansman en meer over dit gevoelige onderwerp dat relevanter als ooit voelt.

Het bier Bugging Out’ is dan ook een Black (hoe kon het ook anders) IPA van de Australische microbrouwerij BrewCult.

BrewCult is de baby van Steve Henderson, één van de wonderlijke kleurrijke karakters van de Australische ambachtelijke bierindustrie. Sommige van zijn bieren zijn ouderwets, andere zijn extreem te noemen. Op zijn website vat deze verklaring het als beste samen: "Je zult niet van elk BrewCult-bier houden ... maar je zult het leuk vinden om het te proberen."

De Black IPA is een donkere versie van de ‘normale’ IPA. Dit wordt ook wel de Cascadian Dark Ale genoemd. Door het geroosterde mout heeft deze variant van de IPA een zwarte kleur. Het karakteristieke aroma van de IPA is ook in deze variant zeer aanwezig.

En wat betekent Buggin Out’ eigenlijk? De Urban Dictionary omschrijft het als volgt: (1) Een ​​actie uitvoeren of gedrag vertonen dat in tegenspraak is met uw normale persona. (2) Onbedoeld handelen onder invloed van een hallucinogene drug terwijl u nuchter bent. (3) Onbehoorlijk gedrag vertonen van een persoon met een gezonde geest en lichaam. (4) Een korte mentale beperking.

Houd je bier dus koel.

Reactie toevoegen