Dolemite Is My Name

Regie
Craig Brewer
Cast
Eddie Murphy, Wesley Snipes
Speelduur
1u57min

Wel eens gehoord van Superfly, The Mack of van Black Caesar? Of wellicht van Sweet Sweetback’s Baadasssss Song? Zo niet, dan ben je hoogstwaarschijnlijk onbekend met het blaxploitation filmgenre uit de jaren 70. Geen nood. Jouw eerste introductie met het genre staat voor je klaar op Netflix. Dolemite Is My Name is de naam.

Eddie Murphy speelt de zwarte komiek Rudy Ray Moore. Die in Dolemite als zijn alter ego met dezelfde naam, een pooier die na er zijn ingeluisd door de politie, wraak neemt op diverse misdadigers en ten strijde trekt tegen de welig tierende corruptie. De film Dolemite Is My Name vertelt de totstandkoming van deze blaxploitation klassieker.

Het script is geschreven door het duo Larry Karaszewski & Scott Alexander. Bekend van andere biografische films zoals o.a. The People vs. Larry Flynt, Man On The Moon en Ed Wood. Laatstgenoemde heeft nog het meeste weg van Dolemite Is My Name. Ook hier zien we een beginnend filmmaker die zijn droom probeert te realiseren door zelf een film te maken. Met alle, voor ons als kijker, hilarische gevolgen van dien. Dolemite Is My Name is zeker niet de zwarte versie van Ed Wood, maar wel voor elke liefhebber van film zeker de moeite waard om te gaan kijken.

Ons Blackie

Brouwerij
Van Moll
Type
Imperial Stout
Alcoholpercentage
9%

Dolemite is zijn naam en Ons Blackie is de Brabantse naam voor deze krachtige, donkere Imperial Stout. Met een alcoholpercentage van 9% en met tonen van chocola en koffie is deze Stout niet alleen een beetje stout qua naam, maar ook in smaak.

Eindhoven is de vijfde stad van Nederland maar had geen eigen brouwerij. Dat vonden ze bij Van Moll maar vreemd en vandaar dat zij in 2013 hun eigen brewpub openden. Toont aan dat als je iets wilt bereiken het toch zelf moet realiseren. Waar een wil is, is een weg.

Dat geldt ook voor Rudy Ray Moore (Eddie Murphy in de film) die als zijn alter ego Dolemite een eigen speelfilm wilde maken. Niet gericht aan het doorsnee (blanke) Amerikaanse publiek, maar aan de zwarte bevolking. Met humor en thema’s waar zij dagelijks mee te maken hadden. Dat is wat namelijk nog ontbrak. En nu kunnen we gelukkig genieten van beiden.

Reactie toevoegen