Godzilla (1954)

Regie
Ishiro Honda
Cast
Takashi Shimura
Speelduur
1u36min

Godzilla, of Gojira, kan je het beste omschrijven als de grootvader van alle monsterfilms. Met meer dan vijfendertig vervolgfilms is de Godzilla-reeks nog groter dan bijvoorbeeld de James Bond-reeks. Toch heeft bijna iedereen wel de films over de Britse geheim agent gezien maar een stuk minder mensen de films over het toch zeer bekende monster uit Japan. Nu heeft het Amerikaanse label de Criterion Collection het ons makkelijk gemaakt. Alle Godzilla “show-era” films zijn namelijk te verkrijgen in één complete set.

Wij bespreken alleen het eerste deel uit 1954. De film die het kaiju genre leven inblies. Kaiju is een Japanse term die letterlijk ‘vreemd beest’ of ‘mysterieus wezen’ betekent, of kortweg: monster. Buiten Japan wordt er vooral mee verwezen naar Japanse films over kolossale monsters.

In de originele Godzilla film begint het verhaal met het nieuws dat visserijschepen en olietankers midden op zee plotseling verdwijnen. Al snel wordt daarom de hulp ingeroepen van een aantal wetenschappers die moeten gaan uitzoeken wat er gaande is. Dat wordt al direct duidelijk als zij op een atol de reuzenhagedis tegen het lijf lopen. Nu moeten zij alles op alles zetten om te voorkomen dat Godzilla het in wederopbouw zijnde Tokyo opnieuw in verwoesting zal achterlaten.

De film is in wezen een opmerkelijk humaan en melancholisch drama, gemaakt in Japan in een tijd dat het land herstelde van een nucleaire aanval en van het testen van atoombommen in de Stille Oceaan. Het razende radioactieve beest, hier gepresenteerd als een metafoor voor de angsten van een gehele bevolking, werd een geliefd internationaal icoon van vernietiging.

Daarnaast is de allereerste Godzilla een klassiek verhaal over liefde, opoffering en wat je allemaal voor een land in nood wilt en kunt betekenen. In de tijd toen de film geproduceerd werd waren er nog geen met de computer gemaakte speciale effecten voor handen, dus het is duidelijk dat we hier met een man in een dinosaurus-kostuum te maken hebben. Hetgeen alleen maar meer toevoegt aan de oorspronkelijke charme. Met het goede glas bier in de hand is Godzilla een klassieker die elke filmliefhebber een keer gezien moet hebben.

Kirin Ichiban

Brouwerij
Kirin Brewing Company
Type
Lager
Alcoholpercentage
5%

Asahi is het grootste biermerk van Japan. Het heeft een marktaandeel van maar liefst 50% in dat land. De naam betekent letterlijk: rijzende zon; hoe Japan ook wel genoemd wordt. Toch kiezen wij niet voor het grootste Japanse biermerk om de strijd aan te gaan met het lands grootste monster.

Wij gaan voor de Kirin Ichiban als waardige opvolger. Het is niet voor niks de grootste concurrent van Asahi in Japan. Leuk detail is hun bijzondere logo. Het is een variant van het mythische dier de ‘kirin’. Dit is een bijzonder dier dat bestaat uit een mix van het lijf van een hert, de staart van een os en de hoeven van een paard en met een lange vlezige hoorn op zijn kop. De Kirin kan daarom zo thuishoren in het kaiju universum van de Godzilla-reeks. Na Godzilla vs. King Kong, Godzilla vs. Mothra et cetera is er wat ons betreft nu dan ook Godzilla vs. Kirin. Het is het proberen in ieder geval meer dan waard.

De Kirin Ichiban is een heerlijk licht biertje dat eigenlijk overal wel bij past. Er zit een lichte hopsmaak aan vast, met een vleugje citrus en kan een tikje bitter zijn wanneer je de eerste slok hebt verwerkt. De conclusie is dat de Kirin Ichiban First Press de allereerste Godzilla rauw lust.

Reactie toevoegen