The Irishman

Regie
Martin Scorsese
Cast
Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci
Speelduur
3u29min

In The Irishman vertelt de Iers-Amerikaanse Frank Sheeran (Robert De Niro) over zijn (mis)daden uit de Tweede Wereldoorlog, hoe hij nadien in de maffiafamilie van Russell Bufalino (Joe Pesci) werd opgenomen en een vertrouwenspersoon werd van de machtige vakbondsleider Jimmy Hoffa (Al Pacino), die in 1975 spoorloos verdween.

The Irishman beslaat (via flashbacks) een 30 jaar durend verhaal. Zodoende zien we ook de jonge versies van De Niro, Pacino en Pesci voorbijkomen. Om de rimpels van hun gezichten te krijgen, maakt Scorsese gebruik van zogenoemde “de-aging-technologie”. Sommige kijkers zullen zich gaan storen aan deze effecten. Andere kijkers zullen zich weer gaan storen aan de lange speelduur. De film duurt namelijk bijna 3,5 uur. Gelukkig is The Irishman wel thuis op de bank via Netflix in je eigen tempo te bekijken.

Daartegenover zullen andere kijkers enorm gaan genieten van een Robert De Niro en een Al Pacino die in wezen zichzelf spelen. Hetgeen waar we zo van zijn gaan houden en zo lang hebben gemist. Alleen Joe Pesci is een stuk meer ingetogen in zijn spel dan dat we van hem gewend zijn.

Ondanks de hereniging van Martin Scorsese met Robert De Niro en Joe Pesci is The Irishman zeker geen GoodFellas of een Casino. Het tempo in de film ligt een stuk lager dan in die twee films, maar dat kan ook met de leeftijd van de heren te maken hebben.

Desondanks is het wel erg mooi om deze twee opnieuw samen te zien en met de toevoeging van onder andere Al Pacino, Harvey Keitel en andere bekenden uit Scorseses eerdere werk en herkenbare gezichten uit de maffiaserie The Sopranos krijgt de film een extra popcorn van ons.

Guinness

Brouwerij
Guinness
Type
Irish Dry Stout
Alcoholpercentage
4.2%

Guinness, officieel St. James' Gate brewery, is een bierbrouwerij in Dublin, Ierland. De brouwerij werd gesticht in 1759 door Arthur Guinness en produceerde oorspronkelijk een porter. Uit deze porter kwam later een stout-porter voort, de huidige stout.

Arthur Guinness was een revolutionair waar het ging om personeelsbeleid: hij gaf zijn mensen 10-20% boven de standaard, gaf een weduwepensioen en betaalde vrije dagen (dat niet bestond in die tijd). Daarnaast ook gratis gezondheidszorg, onderwijs enzovoorts. In 1930 was 1 op de 10 mannen in Dublin direct of indirect afhankelijk van de brouwerij. Een groot voorbeeld dus voor vakbondsleider Jimmy Hoffa (Al Pacino) die ondanks al zijn gebreken ook veel voor de arbeiders (van vooral Ierse afkomst) betekende.

Guinness wordt tegenwoordig in verschillende varianten in 51 landen gebrouwen en het wordt in 150 landen verkocht. Het is daarmee misschien wel het bekendste bier uit Ierland. Netflix, waar The Irishman op te zien is, is inmiddels in 190 landen beschikbaar en daarmee, ondanks opkomende concurrenten, nog steeds de grootste streamingdienst ter wereld.

Het Ierse zwarte bier is echt een klassieker, een Stout die de hele wereld heeft veroverd. Zwart van kleur en met een bijna slagroomachtige schuimkraag is dit genieten met de hoofdletter G. Mooie geroosterde smaken van koffie en chocolade, zo sterk en toch zo subtiel en in balans.

Maar net zoals met The Irishman is Guinness een bier waar je wel of niet van zal gaan houden. En wie van Stouts houdt, kan niet zonder een Guinness.

Reactie toevoegen