Jojo Rabbit

Regie
Taika Waititi
Cast
Roman Griffin Davis, Scarlett Johansson, Sam Rockwell
Speelduur
1u48min

Een jongen genaamd Johannes “Jojo” Betzler (Roman Griffin Davis) is lid van de Hitlerjugend en niets is hem liever dan dat. Als hij gouden sterren kon verdienen voor zijn verrichtingen ten dienste van het Derde Rijk dan zou hij dat niet nalaten. Dan komt hij tot de ontdekking dat zijn moeder (Scarlett Johansson) stiekem een Joods meisje in hun huis heeft verstopt en komt zijn droomleventje in gevaar.

Samen met zijn denkbeeldige vriend Adolf Hitler probeert hij alles te weten te komen over het meisje en zodoende over het Joodse volk om niet verder in de problemen te komen.

Jojo Rabbit is een tragikomedie gemaakt door de uit Nieuw-Zeeland afkomstige Taika Waititi die je wellicht kent van de komische vampierenfilm What We Do In The Shadows of wellicht nog beter van de Marvelfilm Thor: Ragnarok. Hij is niet alleen de schrijver/regisseur van Jojo Rabbit maar hij speelt ook de rol van Adolf Hitler in de film.

De kijker zal zich afvragen of de film nou puur een parodie is of juist een komedie moet voorstellen over één van de donkerste periodes in de geschiedenis. Of is de film toch meer een tragisch verhaal over mensen die in tijden van haat het beste met de mensheid voor willen hebben. Make love not war zeg maar.

Origineel en vermakelijk is deze film over jeugdige onschuld daarentegen zeker wel. We drinken dan ook bier, omdat wij immers gelukkig wel vrij zijn.

Zum Wohl!

Goldstar

Brouwerij
Tempo Beer Industries
Type
Vienna Lager
Alcoholpercentage
4.9%

Goldstar is een Israëlisch biermerk. Het bier wordt gebrouwen in Tempo Beer Industries te Netanja. Een stad in Israël gelegen aan de Middellandse Zee in het westen van het land. Het bier is zelfs gecertificeerd als koosjer.

Wij kiezen dus niet voor een Duits bier, hetgeen je misschien zou verwachten bij een film die zich afspeelt in Nazi-Duitsland, maar voor een bier dat pas sinds 1950 gebrouwen wordt. Twee jaar nadat de staat Israël officieel gesticht werd.

Wel kiezen wij voor een bierstijl met de toepasselijke naam van een Vienna Lager. Vernoemd naar de hoofdstad van het land waar Adolf Hitler geboren is en naar de stad waar hij zijn jongere jaren heeft doorgebracht.

Dit ondergistende bier heeft een zachte moutige zoetheid. Licht geroosterde tonen en een lage tot medium bitterheid bepalen het karakter van de Vienna. De kleur van een Vienna loopt uiteen van goud, amber tot roodbruin. Het bier is helder en heeft een volle romige schuimkraag, die lang overeind blijft.

Het werd voor het eerst gebrouwen bij de Schwechat-brouwerij. De Oostenrijker Anton Dreher en de Duitser Gabriel Sedlmayr experimenteerden met ondergist en donkere Vienna-mout. Dat leverde uiteindelijke deze zeer zachte en vriendelijke bierstijl op.

Zacht en vriendelijk is de film Jojo Rabbit ook en dus past dit Goldstar bier er wat ons betreft prima bij.

L’ Chaim!

Reactie toevoegen