Joker

Regie
Todd Philips
Cast
Joaquin Phoenix, Robert De Niro
Speelduur
2u2min

“Hahaha” klinkt het als Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) zijn oncontroleerbare lach niet meer in de hand heeft. U zult deze indringende roep naar aandacht vaak horen in deze film over het ontstaan van Batmans grootste vijand: de Joker. De vraag is alleen: verlaat u de film zelf ook met een glimlach op het gezicht?

Het antwoord is ja. Na twee uur lang als kijker te worden meegenomen in het leven van de professionele clown Arthur die in het kille Gotham City woont krijgen we meer inzicht in wat de impact van een maatschappij kan hebben op de gedragingen van een individu. Een labiel figuur in dit geval, maar zeer zeker een waarschuwing voor de hedendaagse maatschappij. Kijk maar naar de volksprotesten van de gele hesjes in Frankrijk en de boerenprotesten in Nederland bijvoorbeeld.

Er is al veel goeds gezegd en geschreven over de acteerprestaties van Phoenix, de regie van Todd Phillips (voorheen beter bekend van komedies als The Hangover en Due Date) en over het camerawerk. Daarom willen wij bij dezen nog een extra lans breken voor het uitzonderlijke werk van Hildur Guonadottir. Deze IJslandse was verantwoordelijk voor de meeslepende muziek. Dit alleen al maakt de psychologische karakterschets genaamd Joker de must-see film van dit jaar.

Brugse Zot

Brouwerij
De Halve Maan
Type
Belgisch Blond
Alcoholpercentage
6%

De Brugse Zot is een Belgisch blond bier van hoge gisting en uitermate geschikt om na, of als het kan tijdens, Joker van te genieten.

Het verhaal van de Brugse Zot gaat terug op de middeleeuwse legende rond keizer Maximiliaan van Oostenrijk. De Bruggelingen kunnen zich echter moeilijk vinden in het strikte bewind van hun nieuwe heerser. De belastingen zijn hoog en er heerst een klimaat van onvrede en opstand.

Wanneer Maximiliaan in het voorjaar van 1488 naar Brugge komt om een opstand te onderdrukken, nemen de Bruggelingen hun vorst gevangen. Eenmaal vrijgelaten, neemt Maximiliaan wraak door feesten en jaarmarkten te verbieden. Om hem te bedaren, houden de Bruggelingen in zijn eer een groot feest, waarin ze een bonte stoet uitbundige feestvierders en zotten laten voorbijtrekken. Nadien vragen ze hem toestemming om opnieuw jaarmarkten te houden én een nieuw zothuis te bouwen. Het antwoord van Maximiliaan? ‘Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis!’

De smaakbeleving van de Brugse Zot neigt naar een zekere bitterheid. In het complexe karakter vallen ook citrusachtige toetsen te ontdekken. Ofwel de ontwikkeling van Gotham City en Arthur Fleck tot de Joker samengevat in een goed glas schuimend bier.

Gijs

Brugse Zot is heerlijk!

Melvin

Brugse Zot is een topper!

Reactie toevoegen