The King

Regie
David Michod
Cast
Timothee Chalamet, Joel Edgerton
Speelduur
2u20min

Deze Netflix Original vertelt het verhaal van Hal die na het overlijden van zijn vader Henry IV gekroond wordt tot Henry V Koning van Engeland en daarbij een al woedende oorlog met Frankrijk erft.

Waar het merkwaardig wordt is in de casting van The King. Timothee Chalamet, zelf van Franse afkomst, speelt de Engelse Koning Henry V, Robert Pattinson, een Brit, speelt de Franse kroonprins en Joel Edgerton, een Australiër, speelt het door William Shakespeare gecreëerde fictieve personage Falstaff. Daarnaast schreef Edgerton ook het script.

Nou hoeft dit natuurlijk allemaal geen probleem te zijn, maar historisch gezien klopt de film helaas ook niet. Op zich kan dat want de bekende Shakespeare verfilmingen van Laurence Olivier en Kenneth Branagh over Henry V doen dat ook niet. Alleen zijn deze versies wel boeiender om naar te kijken.

Het is op zich fijn om thuis op je gemak een historisch drama zoals The King te kunnen zien. De film is ook wel mooi gemaakt, maar duurt veel te lang en permitteert zich te veel historische onjuistheden. Deze versie van Henry V is, op een paar mooi gefilmde scenes na, gewoon zonde van je tijd.

Budweiser

Brouwerij
Anheuser-Busch
Type
Amerikaans Lager
Alcoholpercentage
5%

Budweiser is een van de grootse biermerken ter wereld, maar is vooral erg sterk in Noord-Amerika, de thuismarkt van ‘The King of Beers’, zoals het bier wordt geprofileerd.

Net als in de film The King is Budweiser niet geheel zonder strijd. In veel Europese landen wordt namelijk het gebruik van de naam Budweiser aangevochten door het Tsjechische Budweiser Budvar. Dat bedrijf baseert zich daarbij op eeuwenoude rechten van brouwers in de stad České Budějovice, in het Duits ‘Budweis’. Budweiser, de Amerikaan, heet daarom in Nederland ook Bud.

In Nederland probeert Budweiser sinds kort voet aan de grond te krijgen waar Heineken (inclusief dochters Amstel en Brand) nog altijd de absolute marktleider is. In de rest van Europa is ‘Bud’ slechts mondjesmaat aanwezig. Het bier heeft een vlakkere en meer waterige smaak dan de meeste Europese pilseners.

Dan is er nog een probleem: bij ons is er helemaal geen gebrek aan ‘gewoon bier’. Sterker nog, het wemelt van de biermerken van eigen bodem. ‘The King of Beers’ zal het daarom ook terecht moeilijk krijgen om harten te veroveren in ons Koninkrijk.

Reactie toevoegen