Le Mans '66

Regie
James Mangold
Cast
Matt Damon, Christian Bale
Speelduur
2u32min

Autofabrikant Ford verkeert in zwaar weer en om het Amerikaanse merk nieuw leven in te blazen doet zij een bod tot overname op autorace gigant Ferrari. Door een smerige streek ketst deze deal echter af en blijft Ford met lege handen achter. De Amerikanen geven zich alleen niet zo makkelijk gewonnen en willen de Italianen min of meer uit wraak pijn gaan doen op een racecircuit waar Ferrari jarenlang de dienst uitmaakt: Le Mans.

Om de vete te beslechten schakelt Ford de diensten in van voormalig Le Mans winnaar en auto ontwerper Carroll Shelby (Matt Damon) en autocoureur Ken Miles (Christian Bale). Aan hen de haast onmogelijke taak om een auto te ontwerpen die het kan opnemen tegen Ferrari tijdens de zware 24 uur van Le Mans. Samen moeten zij het opnemen tegen interne bureaucratie, de wetten van de natuur en hun eigen botsende persoonlijkheden om de racewinst te realiseren.

Door het zwaar tegenvallende Driven met Sylvester Stallone in een hoofdrol werden er enige tijd geen films meer over autoracen gemaakt. Totdat Rush verscheen over de rivaliteit tussen Formule 1 coureurs Nikki Lauda en James Hunt. Deze film liet zien hoe het wel moet. Toch blijft het racen in Europa voor Hollywood een ver-van-mijn-bed-show. Met Ford v Ferrari, zoals de film in Amerika heet, proberen ze het racen enigszins dichter bij huis te houden.

Het autoracen in Rush is weliswaar beter gefilmd, maar door het spel van zowel Matt Damon als Christian Bale die duidelijk plezier hebben in hun werk is Le Mans ’66 het kijken meer dan waard geworden. In deze film gebaseerd op waargebeurde feiten racet de speelduur van 2,5 uur dan ook voorbij. Een klassiek verhaal van de underdog die zich onverwacht ontpopt tot de grote kampioen. Zowel op het racecircuit als in de bioscoop.

Heineken

Brouwerij
Heineken
Type
Lager
Alcoholpercentage
5%

Waar Ford één van de grootste autofabrikanten ter wereld is, is Heineken de op één na grootste bierproducent ter wereld. Een prestatie waar ons relatief kleine land best trots op kan zijn.

Heineken is daarentegen wel de grootste sponsor van de Formule 1; de koningsklasse in de racerij. Wij kiezen voor de film Le Mans ’66 niet voor een bier vernoemd naar (Henry) Ford of naar (Enzo) Ferrari, daar bestaan er genoeg van, maar voor ons eigen bier vernoemd naar (Gerard) Heineken.

Elke dag worden er 25 miljoen glazen Heineken geserveerd in ruim 200 landen wereldwijd. Heineken is zich zeer bewust van het feit dat je kwaliteit niet afmeet aan de grootte van je merk, maar aan de puurheid van je bier. Wist je dat je: De rode ster een oud brouwers symbool uit de Middeleeuwen is? De punten van de ster staan voor de vier natuurlijke ingrediënten en de vijfde punt voor de onbekende magie van het bierbrouwen. Sinds 2017 bestaat ook de Heineken 0.0, een geheel alcoholvrij bier uitermate geschikt voor autorijden.

De Nederlandse bierbrouwerij staat momenteel nog op een tweede plaats achter het Amerikaans/Belgische Anheuser-Busch InBev, maar wie weet wordt Heineken ooit nog wel nummer één. In ieder geval zal ons Heineken weer rijkelijk vloeien als de Formule 1 terugkeert naar Nederland tijdens de Grand Prix van Zandvoort. Dat is dan alvast de eerste winst.

Reactie toevoegen