The Two Popes

Regie
Fernando Meirelles
Cast
Anthony Hopkins, Jonathan Pryce
Speelduur
2u5min

De twee pausen die in de Netflix film The Two Popes centraal staan zijn de vorige paus Benedictus XVI (Anthony Hopkins) en de nieuwe paus Franciscus (Jonathan Pryce). Als de oude paus Johannes Paulus II komt te overlijden gaat het tussen hen om hem op te volgen.

Kardinaal Ratzinger uit Duitsland, die bekend staat als een conservatief, wordt gekozen als de opvolger en paus Benedictus XVI is daarmee geboren als de nieuwe leider van de Rooms-Katholieke kerk. De meer progressief geachte Kardinaal Bergoglio uit Argentinië eindigt als tweede keus.

De witte rook is echter nog niet vervlogen en er begint al onrust binnen de muren van het Vaticaan te ontstaan. Benedictus XVI merkt op dat zijn oude manier van leidinggeven plaats moet gaan maken voor een nieuwe verse werkwijze ten goede van het functioneren van de hedendaagse Katholieke kerk. Het is wellicht tijd geworden voor een nieuwe paus met meer progressievere ideeën. Er wordt gedacht aan de liberale Kardinaal Bergoglio, maar niet voordat er tussen de twee een verbale strijd over hun verschillende denkbeelden is gestreden.

We weten inmiddels dat Bergoglio de opvolger is geworden van Ratzinger en daarmee Benedictus XVI verving als Franciscus. Daarmee kwam er na een jarenlange overheersing door pausen afkomstig uit Europa voor het eerst een paus afkomstig uit het zuidelijk halfrond. De weg die uiteindelijk naar Rome leidde is een boeiend verhaal geworden.

Regisseur Fernando Meirelles (bekend van City Of God) weet op een Frost/Nixon-achtige manier een prachtige film af te leveren waarin twee zwaargewichten in het acteervak hengelen naar Oscarnominaties.

De les die ons ook geleerd wordt is dat we multiculturaliteit en diversiteit moeten omarmen, maar als het om een voetbalwedstrijd van je eigen land gaat dan is nationalisme opeens een deugd geworden.

Daar drinken wij dan maar op. Amen.

La Trappe Oak Aged

Brouwerij
De Koningshoeven
Type
Quadrupel
Alcoholpercentage
11%

Bij een film waar geloof een belangrijke rol speelt hebben wij natuurlijk voor een echte Trappist gekozen. Voor bij The Two Popes is dat de La Trappe Oak Aged geworden.

Het belangrijkste bestanddeel van onze gedronken batch (met nummer 35) heeft ruim twee jaar gerijpt op eikenhouten vaten van Cachaça. Dit samen met een suikerrietdiststillaat afkomstig uit Zuid-Amerika.

Cachaça is, net als andere rum soorten, gemaakt van suikerriet sap. Het verschil is, dat deze rum soort altijd en voor 100% wordt gemaakt van versgeperst suikerriet sap en daardoor ook die uitgesproken suikerrietsmaak heeft. De houtsoort en de duur van de rijping zijn van grote invloed op de geur en smaak van de Cachaça.

De uit Brazilië afkomstige regisseur Fernando Meirelles is naast filmmaker ook een agrariër die onder andere zelf suikerriet verbouwt en mahoniehout produceert.

Batch 35 presenteert zich met een fijn geparelde beige schuimkraag en een diepe-donker amberachtige bierkleur. De eerste geurimpressie van deze Oak Aged is zeer complex met fruitige rum-associaties van tropisch fruit en veel kruiden (waaronder kaneel en drop). Net als de karamel en de moutaroma’s is ook het eiken duidelijk aanwezig.

De smaak is prettig zoet, zijdezacht met een juiste volheid, en een tikje boozy. De elegante en harmonieuze bitterheid van de La Trappe Quadrupel is zeer goed bewaard gebleven. Al proevend zijn smaken van Cachaça, dadels, pruim, gember, eiken en rook te herkennen.

De lange rijping van zowel de drank als de acteurs heeft dit bier en de cast zijn geheel eigen en unieke karakter gegeven. Drink dit bier samen met The Two Popes en geniet er rustig van.

Reactie toevoegen